Over Massad

Welkom bij de website van Massad.

Voor alle liefhebbers van Massad maar ook van de BDSM scène wil ik er nog even op wijzen, dat wij naast de www.massad.nl site ook een geheel vernieuwde www.massad.com site hebben gebouwd,  waarin we met PHP scripts een wat toegankelijkere en vooral ook sneller  te laden website hebben gemaakt.

In deze site ook veel meer rubrieken, o.a. party nieuws, uitgaanstips en een veel, veel grotere webshop met meer artikelen. Daarnaast is dit ook de site,  waar u de digitale versie van het blad Massad vindt. Indien u de Massad on line wilt lezen c.q. abonneren, dan moet u naar de www.massad.com site gaan en daar zoeken bij magazine online!


De website, die u nu bezoekt, wordt wel regelmatig aangepast en er vinden ook updates plaats maar meer informatie en producten vindt u op de andere website…

Eindelijk hebben wij de tijd gevonden om de website flink onder handen te nemen en naast de vertrouwde beginpagina’s met de aankondiging van het nieuwste nummer en inhoud, de mogelijkheid om een proefabonnement te nemen voegen wij er nu een complete webwinkel aan toe, met een winkelwagen en nu meer dan 300 verschillende producten. Daarnaast treft u ook een lijs aan met de zg. AKO en andere winkels, die in Nederland de Massad verkopen. Deze lijst omvat de “gewone” winkels, dus niet de seksshops in Nederland en Belgie want daar kunt u uiteraard het blad altijd vinden. Is dat niet zo, laat dat ons dan even weten!

Het gaat hierbij om het grootste gedeelte van de Massad Dungeon & Essentials Leer catalogus, maar ook verschillende bladen zoals natuurlijk de Massad zelf, Skin Two, Heavy Rubber, Marquis en DVDs van zowel GwenMedia (fantastische rubber en SM films), Irene Boss als een groot deel uit de Doma collectie, die voor een zeer leuke prijs toegankelijk is voor liefhebbers. Wij zullen deze webwinkel regelmatig aanvullen met nieuwe producten, dus het loont de moeite om regelmatig even te kijken wat er nieuw in het assortiment is! Naast de Massad Dungeon & Essentials Leather is er nu ook een EuroMedia winkel aan de  keuzemogelijkheden toegevoegd…


Daarnaast is er sinds eind augustus 2004 via de nieuwe service Massad Video on Demand de mogelijkheid om op de PC of MAC naar meer dan 30.000 verschillende video’s te kijken. Er is sowieso een gratis clip, die elke dag verandert en daarnaast hebben wij het zo geprogrammeerd dat u primair Fetish, Bondage, leer, voet-fetish en andere films kunt bekijken, hoewel ook ander materiaal mogelijk is door middel van een keuzebalk – en dat al vanaf drie euro 50 voor ruim een kwartier.  En er is dagelijks nieuwe aanvoer want alle toonaangevende producenten leveren hiervoor materiaal. Neem eens een kijkje!

Maar eerst een stukje geschiedenis over het blad Massad zelf… We zijn door de barrière van tweehonderd stuks heen en hebben die magische grens al weer enige tijd geleden gepasseerd. In het jaar 2005 passeren we nummer 212 en voor we het weten, naderen we nummer 250. Ruim tweehonderdenveertien nummers van het blad Massad, waarvan ik er eerst als noeste redacteur en samensteller en daarna ook als uitgever mocht fungeren.


Dat is een enorme berg papier, honderden, zo niet duizenden foto’s, eindeloze nachten, vooral ook slapeloze nachten om alles op tijd klaar te krijgen. Eigenlijk was ik al heel vroeg betrokken bij de Massad – zowel bij het blad als de winkel en de afdeling postorders. Het blad was in het begin van de jaren zeventig (toen er over SM in het algemeen en bondage in het bijzonder heel anders werd gedacht dan het nu anno 2004 het geval is) opgericht door de toenmalige eigenaar van Tijdschriftenhandel Noord in Rotterdam, Cor Schackmann. Hij had een tweehands boeken- en stripwinkel in Rotterdam en verkocht ook erotiek (zij het deels onder de toonbank door, want dat was een tijd, waarin nog heel wat verboden was). Dat was het tijdperk, waarin de Nederlander kennis maakte met sex en erotiek.


Bladen als de Lach (wie kent het nog?) en de verhalen van Jo Durant vlogen in oplagen van tienduizenden stuks over de toonbank. De eerste nummers van de Chick, de Candy en de Tum Tum verschenen – de uitgevers waren pioniers, die met schaar en lijmpotjes de eerste wankele schreden op het gebied van het uitgeven van pornografische lectuur zetten. Schackmann, die in zijn winkeltje in Rotterdam ook veel eigen import verkocht, werd door enkele noeste klanten overtuigd van het feit, dat er in Nederland een enorme behoefte bestond aan een Nederlandstalig SM-tijdschrift.


Geholpen door enkele enthousiasten werden er verhalen uit het Amerikaans vertaald, foto’s gemaakt en “geleend”, waarna met de nodige moeite de eerste uitgave van Massad begin zeventiger jaren het licht zag. Het duurde niet lang, voordat er zelfs een heuse redactie werd aangesteld. En er kwam zelfs een speciale winkel voor sado-masochistische artikelen, die deels zelf werden gemaakt door Schackmann en Hugo; en Hugo voerde al snel de scepter over de redactie van het blad.


Naast het SM-blad begon Noord ook aan een homo (SM)-blad en Hannes, de samensteller, zorgde voor de nodige illustraties in de Massad. Zelf was ik in het begin gewoon “klant” bij de stripwinkel. Op een dag hielp ik mee met het opruimen van het magazijn (er waren toch wat té veel Massads gedrukt, die naar de papiervernietiging moesten worden gebracht) en ik kreeg de vraag of ik niet misschien ook wat tekeningen voor de Massad kon maken. En zo is het begonnen…


Toen Hugo het bedrijf verliet om zich volledig op de leerproductie te storten, bleef er een vacature als samensteller over. En zo kwam van het een het ander. Ergens in ’75 begon ik zelf met de schaar en de lijmpot, trots achter de IBM-bolkopmachine aan mijn eerste Massad (nummer 41), die met de nodige vertraging op de markt verscheen, samengesteld uit het materiaal, dat mijn voorganger in het kleine redactiekantoor had achtergelaten. En nummer 42 was de eerste uitgave, die ik helemaal alleen verzorgde. Vanaf dat moment was het de kunst, er iedere twee maanden, jaar in, jaar uit voor te zorgen, dat het blad op tijd verscheen.
Aan alles leek een paar jaar geleden een eind te komen, toen de firma Noord besloot het blad en de winkel te scheiden en men zelfs op het punt stond, het uitgeven van de Massad te staken. De firma Noord heeft het helaas niet gered en ging eind 2002 failliet, waarna er ook een einde kwam aan het gebeuren rond de Massad Shop, de winkel met SM artikelen, bladen en video’s.


Gelukkig kan men het Massad leer tegenwoordig bij verschillende winkels in zowel Nederland als België weer aanschaffen en nu ook via de Massad webshop, die nu on-line is. Zoals u uit het voorgaande verhaal kunt opmaken, was het blad Massad een stuk van mijn leven geworden en dat was dan ook het moment, waarop in 1997 in goed overleg met de firma Noord werd besloten, dat ik de Massad als blad zelf zou gaan uitgeven en exploiteren.

Het resultaat en de veranderingen in het blad heeft u zelf vanaf nummer 166 kunnen volgen – dat was het eerste nummer, dat ik in eigen beheer uitgaf. We zijn inmiddels begonnen aan de reeks vanaf nummer 300 bereikt. Het blad heeft meer kleurenpagina’s dan ooit (want het blad is nu totaal in kleur) en het schijnt onder het lezende publiek in zowel Nederland als België een warm plekje in het SM-minnend hart te hebben veroverd.


Als het aan mij ligt, zullen er nog heel veel uitgaven van het blad Massad verschijnen – uiteraard is een en ander wel afhankelijk van enkele dingen: een goede distributie (een woord van dank aan onze distributeur Scala Agenturen is op zijn plaats, want die zorgt er al enkele decennia voor, dat u om de twee maanden het blad in uw lokale winkel kunt vinden) en vanaf februari 2004 kunt u het blad ook vinden bij geselecteerde AKO-winkels, stationskiosken, op de luchthaven Schiphol en in België bij de beter gesorteerde tijdschriftenwinkels waaronder de IMS-keten, een goede druk (met een woord van dank aan onze drukkerij) en u als lezer(es), die het blad trouw aanschaft. Als vanouds is Massad ook deels afhankelijk van uw bijdragen en ik hoop, dat er de komende maanden en jaren heel wat verhalen en eigen ervaringen op papier te zetten en naar ons toe te sturen c.q. via e-mail op info@massad.com aan ons te sturen.


Blijf uw materiaal zenden, want zonder uw steun geen blad… of in ieder geval minder aantrekkelijk, want het zijn juist uw eigen bijdragen, die de Massad zo aantrekkelijk maken! Rest mij u als vanouds met de komende nummers van de Massad weer veel kijk- en leesplezier toe te wensen.


Bert Wibo uitgever Massad